
Co można kompostować: skoszoną trawę, chwasty pozbawione nasion, opadłe liście, rozdrobnione gałęzie, popiół z kominka i z grilla (tylko w sytuacji, gdy spalane było wyłącznie drewno!), obierki warzyw i owoców – ale nie cytrusów, których skórki przesiąknięte są chemicznymi środkami konserwującymi, fusy z kawy i herbaty (przywabiają do kompostu dżdżownice)
Czego nie powinno się kompostować: resztek potraw - pozostałości z niezjedzonych gotowanych lub smażonych potraw, solonych i tłustych odpadków kuchennych, nadgniłych lub uszkodzonych przez choroby i szkodniki resztek roślinnych, pędów roślin z plamami, przebarwieniami czy naroślami, liści porażonych przez choroby np. kasztanowca ze szrotówkiem kasztanowcowiaczkiem.
Kompostowniki trafiły do mieszkańców (listopad 2025) |
Kompostowniki trafiły do mieszkańców (listopad 2025) |